Et jobbintervju kan være en stressende situasjon, både for jobbsøker og deg som skal intervjue. Målet ditt er å sikre den beste kandidaten. For å klare det, er det spesielt syv ting du bør unngå:

1. Komme for sent

Kandidaten har brukt tid og krefter på å møte forberedt og tidsnok til intervjuet. Dersom du kommer for sent, gir du inntrykk av at vedkommende ikke er viktig for deg. Det kan føre til at kandidaten velger å jobbe for en annen virksomhet. Gi beskjed så fort som mulig dersom du blir forsinket og sørg for at kandidaten blir tatt godt imot i ditt fravær.

2. Begynne intervjuet ved å lese CV og søknad

Målet ditt i et intervju burde være å få det beste ut av kandidaten, slik at du får et riktig inntrykk. Det oppnår du ikke ved å komme uforberedt og la personen sitte på pinebenken mens du leser for deg selv.

3. Begynne intervjuet rett på spørsmål én 

Etter at døren går igjen og vann er skjenket opp, er det mange som hopper rett inn i spørsmålsrunden. For å få det beste ut av kandidaten er det bedre å innlede med noen minutter small-talk, som du selv passer på at ikke dør ut i pinlig stillhet. Dersom det er flere intervjuere, er det fint om noen setter seg på samme bordside som kandidaten.

4. Være usikker på hvilken kompetanse du ser etter

Det er viktig at du setter deg godt inn i hvilken kompetanse og hvilke egenskaper du ser etter. Hvis ikke, kan det hende at du opplever en middelmådig kandidat som god, bare fordi de tre forrige var dårlige. Dermed sender du en person videre i prosessen, som aldri i verden kommer til å få jobben. Det er sløsing av både din og arbeidssøkerens tid.

5. Holde fast i fordommer og stereotyper 

Som intervjuer er det viktig å tømme hodet for forutinntatte oppfatninger basert på kandidatens religion, kjønn og utseende. Igjen handler det om å holde seg til de ønskede kompetanser og egenskaper.

6. Fokusere på førsteinntrykk

Ikke la førsteinntrykket påvirke vurderingen av kandidaten gjennom hele intervjuet. Faren er at du enten undervurderer eller overvurderer personen. Vent med å bestemme deg for hvordan kandidaten vil passe til stillingen til intervjuet er over.

7. Glemme å notere 

Rekrutteringsprosessen kan fort trekke ut i tid. Dersom du ikke skriver fyldige notater i hvert intervju, vil det være de siste kandidatene du husker best. Det er ditt ansvar overfor virksomheten og de arbeidssøkende å ansette den beste, da holder det ikke med en slurvete vurdering sent i prosessen.

Last ned gratis mal: Skjema for jobbintervju Last ned nå ›